Friday, October 31, 2014

HALLOWEEN DAN PENGAT LABU

Aku tiba di Palo Alto penghujung bulan September 1986. Menyambung pelajaran di Stanford University. “Rezeki’ budak kampung ini dapat melanjutkan pelajaran di sebuah university terkenal di dunia. Ada orang kata Stanford University ini sebagai “Harvard of the West’.

Sememangnya dalam hidup aku sentiasa mengalami ‘culture shock’. Dalam blog aku yang lepas telah aku ceritakan pengalaman aku ketika mula-mula menjejakkan kaki di London tahun 1978. Kali ini aku akan ceritakan berbagai pengalaman aku ketika mula-mula berada di California ( Palo Alto). Sebelum ini aku hanya mengetahui mengenai California melalui pelajaran Geografi yang pernah diajar oleh guru aku, Mr. Michael de Silva yang mengatakan bahawa hasil eksport California ialah buah-buahan kerana cuacanya yang sesuai untuk buah-buahan.

Sememangnya betul apa yang dikatakan oleh guru Geografi aku tu. Sesampai saja aku dan keluarga di rumah ‘ibu angkat’ (yang disediakan oleh Stanford University untuk menyambut kedatangan pelajar baru), sudah kelihatan pokok limau di hadapan rumahnya menghasilkan buah kekuningan yang masak ranum. Hendak rasanya aku memetiknya. Teringat pula ‘ajaran’ ibu semenjak kecil bahawa jangan diambil sembarangan buah-buahan orang sekiranya tidak mendapat kebenaran. Aku tahu anak-anak aku juga amat teringin untuk memetik limau berkenaan tetapi mereka juga telah ‘diajar’ jangan berbuat demikian.

Selepas tiga minggu berada di Escondido Village (rumah university yang disediakan untuk pelajar yang berkeluarga dengan sewaan sebanyak RM 1900.00 ( USD 620.00) sebulan) aku berhasrat untuk ‘meneroka’ kawasan yang agak jauh dari Palo Alto. Sementelahan pula aku baru saja membeli sebuah kereta “Pontiac” yang sudah berusia tiga tahun. Jadi dapatlah aku membawa isteri dan anak-anak aku bersiar-siar sambil melihat keindahan kawasan San Francisco yang sentiasa di bawah alunan ombak lautan Pasifik pada hari-hari cuti.

Aku sampai di sebuah tempat bernama Half-Moon Bay. Tidak jauh dari pantai lautan Pasifik. Begitu cantik sekali. Malah dapat aku katakan sepanjang perjalanan aku dari Palo Alto merentasi beberapa kawasan ‘kampung’ menuju ke Half-Moon Bay adalah amat cantik sekali mata memandang. Apatah lagi apabila aku menyusuri pantai akan dapat dirasakan kenikmatan yang tidak terhingga yang dikurniakan Allah.

Kami mengalami ‘culture shock’ pertama apabila sampai sahaja di suatu perkampungan di Half-Moon Bay. Ketika itu hari petang musim Autumn. Tidak dapat dibayangkan suasana yang nyaman dan cantik pada ketika itu. Aku ternampak sekumpulan manusia sedang membeli buah labu. Luar biasa pandangannya disebabkan belum pernah aku lihat suasana yang sedemikian di negara kita Malaysia. Tidak pernah aku lihat di Malaysia juga manusia berpusu-pusu datang untuk membeli buah labu.

Dan yang tambah menghairankan aku lagi ialah tentang keadaan buah labu yang bukan kepalang besarnya. Ada buah labu terdapat di situ yang sepemeluk besarnya walaupun kebanyakannya sebesar labu yang terdapat di negara kita. Warna buah labu di Half Moon Bay adalah kekuningan yang luar biasa. Melihatkan pemandangan yang sedemikian kami mengambil gambar kenangan di situ. Bagi ‘orang putih’ di situ tentulah mereka agak pelik melihatkan gelagat anak-anak aku yang semacam ‘gila’ melihatkan pemandangan yang luar biasa itu.

Buah labu tentulah tidak asing bagi aku. Di belakang rumah aku ( dikampung) emak menanam labu di tepi pagar dan membiarkan pohon labu itu menjalar menyusuri pagar dawai yang mengelilingi rumah. Apabila sampai masanya untuk menghasilkan buah, maka akan kelihatanlah buah-buah labu bergayutan di tepi-tepi pagar rumah. Dan tentulah buah labu yang ada di kampung aku tidak sebesar labu yang terdapat di Half Moon Bay ini. Dan emak menggunakan buah labu untuk dibuat gulai atau dibuat pengat (bubur) labu atau dibuat kuih Bengkang (Bingka) atau direbus dan dicicah dengan kelapa parut bercampur gula. Dan pucuk labu boleh juga dibuat gulai atau direbus sahaja dan dicolek dengan sambal belacan. Amat menyelerakan……..

Aku mencadangkan kepada isteri aku untuk membeli labu berkenaan ( di Half Moon Bay) untuk dibuat gulai atau dibuat pengat labu. Untuk dibuat Bengkang tentulah mustahil kerana tidak ada sabut kelapa untuk digunakan untuk memasaknya. Sementara itu aku memikirkan juga apakah ‘orang putih’ ini membeli labu-labu itu untuk dibuat gulai sepertimana yang aku rancang dengan isteri aku. Tak mungkin, kata hati kecil aku. Dan mereka membeli labu-labu itu bukannya sebiji tetapi beberapa biji. Tidak terfikir pula aku bahawa orang putih juga suka makan labu!!... Di Malaysia tidak pernah pula aku lihat orang putih membeli labu di pasaraya-pasaraya di Malaysia.

Sudah agak lama juga kami tidak makan gulai-gulai seperti gulai labu. Maklumlah sudah tinggal di negara orang putih. Namun sambal belacan tidak akan dilupakan. Hampir satu kilo belacan ( dari Pasar Minggu Cangkat Jering, Taiping)  aku bawa bersama aku. Jikalau mahu dikatakan bahawa orang Melayu tidak boleh ‘berenggang’ dengan belacan dan petai, katalah. Aku tak malu…..

Dalam perjalanan pulang dari Half Moon Bay ke Palo Alto (Stanford), aku masih memikirkan tentang orang putih yang ‘suka makan gulai labu’. Itu hanya anggapan aku. Tetapi betulkah orang putih suka makan gulai labu. Apakah betul buah labu yang dibeli oleh mereka itu untuk dibuat gulai atau dibuat Pengat Labu seperti dilakukan oleh isteri aku? Tidak ada jawapan….

Hanya pada malam 31 Oktober 1986 barulah terjawab segala persoalan yang sentiasa menyerang kepala aku selama itu. Rupanya orang putih menggunakan buah labu itu sebagai syarat mereka merayakan perayaan Halloween (perayaan agama Kristian) dan bukanlah untuk dijadikan gulai atau Pengat Labu atau Bengkang Labu seperti yang dilakukan oleh arwah ibu ku.

Betul kata orang tua-tua, ‘ jauh perjalanan luas pandangan’.


abuhassnadam
31 Oktober 2014


No comments:

Post a Comment