Saturday, April 7, 2018


SEMANGAT JUANG TUN MAHATHIR HARUS DIHAYATI OLEH ANAK MUDA MALAYSIA

                  Ketua Pemuda Bersatu Syed Saddiq Abdul Rahman sudah kira cukup beruntung kerana sentiasa dapat ‘bergesel bahu’ dengan Tun Mahathir seorang pejuang yang tidak mengerti penat dan lelah disamping tidak mudah merasa ‘tewas’ dalam perjuangan.

                  Agak lama sudah aku mengikuti perkembangan dan perjuangan Tun Mahathir. Maksud aku perjuangan beliau dalam lapangan politik. Semenjak tahun 1982 aku mula menulis mengenai Dr Mahathir melalui akhbar-akhbar dan majalah-majalah di Malaysia. Terus terang aku katakan bahawa aku begitu bersemangat ketika menghasilkan karya-karya yang membabitkan Dr. Mahathir. Dan selepas Saudara Anwar Ibrahim ‘dijemput’ oleh Tun Mahthir menyertai perjuangannya dalam UMNO, maka semakin bersemangat pejuang-pejuang muda di negara ini yang amat mengimpikan sebuah bagnsa dan negara yang betul-betul bermarwah.

                  Tuhan menguji bangsa Malaysia pada tahun 1999. Tak usah dipanjang-lebarkan kisah demikian. Mungkin ada hikmahnya yang terselindung.

                  Kini ibarat kata peribahasa Melayu, ‘ biduk lalu kiambang bertaut’. Ibarat diufuk timur sudah terpancar cahaya gemilang yang mungkn akan menerangi alam Malaysia tidak berapa lama lagi. Mungkin. Sekiranya diizinkan Tuhan akan diketemukan semula dua tokoh besar negara (mungkin tokoh besar dunia juga) ia itu Dr Mahathir Mohamed dan Saudara Anwar Ibrahim.  Dan akan berulang lagi sejarah lama, sejarah perjuangan bangsa Malaysia yang setiap detik dan ketika mengharapkan bangsa yang kerdil ini dapat sama-sama menguasai dunia.

                  Ramai anak muda tahun 1970an (warga emas kini) sentiasa menunggu-nunggu dan mendoakan agar kemablinya zaman kegemilangan yang dinanti-natikan ini untuk memenuhi ‘ the conscience of the majority’ (semangat juang dan slogan yang sentiasa dilaung-laungkan). ‘Warga emas’ kini hanya menunggu masa dan ketika untuk tanpil semula ‘berpencak dan ‘bersepak terajang’ bersama pahlawan dan pejuang seperti Dr Mahathir dan Saudara Anwar. Walaupun sudah lanjut usia, namun semangat juang masih membara.

                  Anak muda kini terutama yang berada di pusat-pusat pengajian tinggi kini hendaknya jangan dilepaskan peluang keemasan ini dimana saudara-saudara dapat mencipta sejarah perjuangan, sebagaimana yang ditempuh oleh anak-anak muda zaman tahun 1970an. Anak-anak muda kini mungkin sentiasa mendengar dan menghayati zaman kegemilangan tahun 1970an dimana anak-anak muda bangun berjuang tanpa takut dan gentar demi untuk membangunkan negara tercinta dibawah pimpinan Saudara Anwar Ibrahim.

                  Kini zaman kegemilangan yang mirip dengan zaman kegemilangan tahun 1970an sudah muncul kembali. Yang anihnya penunjuk jalanya ialah Tun Mahathir. Dunia pastinya kagum dengan apa yang dilakukan oleh Tun Mahathir kini. Walaupun dalam usia yang sedemikian, Tun Mahathir telah menunjukkan semangat juang yang bukan kepalang, tanpa tandingannya. Corak kepimpinan yang ditunjukkan oleh Tun Mahathir harus dicontohi dan dihayati oleh anak-anak muda kini. Tidak harus ada anak-anak muda kini yang terikut-ikut dengan setengah pihak yang mempersendakan kepimpinan yang ditunjukkan oleh Tun Mahathir. Sepatutnya anak muda harus berganding bahu bersama-sama dalam perjuangan yang ditunjukkan oleh Tun Mahathir.

                  Sebenarnya pada zamannya Tun Mahathir setaraf dengan Lee Kuan Yew, Suharto, Margaret Thatcher.  Malah Tun Mahathir juga mahu disamakan oleh setengah pihak dengan Mandela dari Africa Selatan. Pernah ketika menjadi Perdana Menteri beliau telah berani menentang Margaret Thatcher apabila kerajaan Britain itu cuba menaikkan yuran yang agak tinggi kepada pelajar Malaysia. Dan tentangan beliau adalah dalam bentuk ‘Buy British last’ ia itu dengan seolah-olah memulaukan barangan dari Britain untuk diimport ke Malaysia. Dr Mahathir ketika zaman memerintah Malaysia telah diberikan penghormatan yang begitu tinggi ketika berucap di Persidangan Bangsa-Bangsa Bersatu.

                  Rupa-rupanya perjuangan Tun Mahathir untuk menyelamatkan bangsa Malaysia tidak terhenti disebabkan usinya. Sehingga kini seolah-olah membayangkan bahawa perjuangannya masih belum selesai. Semangat juangnya begitu kental yang menyebabkan pengikutnya tidak ragu-ragu dengan apa yang diperjuangkannya. Inilah yang sepatutnya dicontohi dan diikuti oleh anak muda kita. Anak muda harus menjadi pejuang dan orang perjuangan dan bukan menjadi ‘orang upahan’ untuk bertempik sorak dengan tidak ketentuan semata-mata untuk mendapat ‘dedak’ yang tidak seberapa.

                  Perjuangan anak muda zaman dulu berpasakkan slogan ‘pemuda harapan bangsa dan pemudi tiang negara’.  Dan anak muda kini seharusnya mencari identiti yang sesuai dengan anak muda zaman kini. Dalam hal inilah dikatakan bahawa semangat juang Dr mahathir harus dicontohi dan dihayai oleh anak muda.

                  Ayuh anak muda. Bina bangsa mu. Bangsa Malaysia tercinta.

abuhassanadam
7 April 2018

                 

No comments:

Post a Comment