Thursday, April 29, 2021

 

SEKETUL  ICE DI BULAN RAMADHAN

Kata Peter Drucker dalam bukunya, "Post Capitalist Society', " Every few hundred years in Western history there occurs a sharp transformation. We cross what in an earlier book (The new Realities) I called a 'divide'. Within a few short decades, societies rearranges itself - its world view, its basic valued, its social and political structure, its arts: its key institutions. Fifty years later there is a new world. And the people born then cannot even imagine the world in which their grandparents lived and into which their own parents were born'

Kenyataan ringkas itu yang menyebabkan aku terpanggil untuk melakarkan coretan yang aku merasakan sangat berguna dan bermakna dan akan merupakan satu kerugian besar sekiranya tidak diabadikan. Tentulah apa yang akan aku lukiskan di halaman ini merupakan  isu yang jauh dari apa yang dibincangkan oleh Peter Drucker. Dia membincangkan tentang 'transformation' dalam berbagai  bentuk dan aku hanya membincangkan tentang 'seketul ice di bulan Ramadhan'.

Anak-anak zaman ini tentu tidak dapat mengerti tentang apa pentingnya seketul ice pada bulan Ramadhan itu. Memang tidak nampak kepentingannya tetapi 'penjual ice ketul' akan muncul di kampung-kampung hanya pada bulan Ramadhan sahaja. Akan berkeliaranlah penjual ice di merata kampung pada waktu petang tatkala menunggu waktu berbuka puasa.

Tentulah timbul lagi persoalan mengapa jadi begitu?

Begitulah keadaannya suasana pada bulan Ramadhan di kampung-kampung pada ketika itu. Tidak seperti keadaan kini dimana ice boleh didapati dari peti sejuk yang berada di rumah, namun pada ketika itu tidak seorang pun ( di kampung  aku' yang mampu memiliki peti sejuk. Jikalaupun ada yang termampu maka belum ada lagi kuasa eletrik yang masuk ke kampung aku.

Biar aku ceritakan latarbelakang kampung aku dan suasana yang menyelubungi Ramadhan pada ketika itu. Kampung Ekor Dusun namanya. Pada ketika itu hanya terdapat lebih kurang tiga puluh keluarga disitu. Semuanya 'berbau bacang'. Maknanya kaum keluarga, kait mengait antara satu dengan yang lain. Kenal mengenali antara satu dengan yang lain. Harmoni sungguh kehidupan pada ketika itu. Seronok sangat rasanya dan teringin benar untuk kembali pada zaman itu.

Sebuah surau di kampung itu ( kini surau itu dah tidak ada lagi) memainkan peranan yang cukup besar dalam menyatu dan memeriahkan suasana di kampung ku. Terletak berhampiran dengan sawah padi di kampung ku. Dan pada waktu2 padi menguning maka ramailah yang 'bersidai' di bawah surau itu disamping menikmati angin petang yang bertiup kencang dari Gunung Pondok.

Berhampiran dengan surau Ekor Dusun itu pula terdapat 'swimming pool' yang boleh dimanfaat oleh kanak-kanak di kampung ini untuk belajar berenang. Aku juga mendapat manfaat dari 'swimming pool' ini. Dari situlah akau belajar berenang - kuak lentang ke kuak tiarap ke. Hanyalah tali air yang diempang dan di sekat untuk mengalirkan air ke sawah padi. Itulah 'swimming pool' kami anak kampung.

Dari surau Ekor Dusun terdapat sebatang jalan ( bukan jalan raya!!), jalan basikal untuk menuju ke pekan kecil Padang Rengas yang jauhnya lebih kurang dua kilometer. Inilah jalan yang digunakan oleh penduduk kampung pada ketika itu untuk pergi balik ke Padang Rengas disamping untuk mendapatkan keperluan barangan harian.

Sedikit latarbelakang tentang apa yang aku akan ceritakan nanti.

Suasana penceritaannya tentulah pada tahun-tahun 1950an dimana sudah tidak ramai lagi yang masih ada di dunia ini. Sekurang-kurangnya aku akan mneceritakan apa yang berlaku pada ketika itu supaya dapat diketahui dan diselami oleh anak-anak kini tentang kehidupan di zaman itu.

Tunggulah...

abuhassanadam

29 April 2021

Nuzulquraan4 comments: