KUAH LAKSA PAK NGAH
Bagi ‘Orang Kuale’ (penduduk daerah Kuala
Kangsar) akan tahu ‘penangan’ laksa Pak Ngah. ‘Orang Kuale’ akan sentiasa
‘terkenang-kenangkan’ laksa Pak Ngah sekiranya berada di perantauan. Dan
apabila balik kampung, mesti singgah di ‘Lembah’ terlebih dulu, ‘mencari’ laksa
Pak Ngah. Selepas ‘kena’ dua pinggan barulah mula beredar ke kampung. Tak
kiralah. Balik ke Kati ke, ke Cheh ke, Teroso (Toronto) ke, Liman ke, Padang
Rengas ke, Lubuk Merbau ke, Peroyang ke, Talang ke, Chegor Galah (Chicago) ke,
ke Sayung ke, Rambai Tujuh ke……..
Minggu lepas aku balik kampung. Ke Padang Rengas
ler. Kampung Keroh Hilir. Mana lagi. Sudah agak lama tidak menziarahi pusara
ayahnda bonda dan keluarga yang telah lebih awal pergi. Seperti biasa, singgah
di Lembah Kuala Kangsar (‘Esplanade’ di tepi Sungai Perak), makan laksa Pak
Ngah. Walaupun sudah terdapat berbagai jenama laksa dijual di situ, namun aku
masih mencari laksa Pak Ngah.
Laksa Pak Ngah mempunyai sejarahnya yang
tersendiri. Sebagai orang lama aku kenal secara peribadi Pak Ngah yang
mula-mula menghasilkan laksa berkenaan. Kini Pak Ngah sudah tidak ada lagi.
Menurut ceritanya, beliau telah meninggal ketika menunaikan fardu Haji di
Mekah. Sudah agak lama. Namun ‘hasil karya’nya masih terus menerus dinikmati
oleh orang ramai terutama penduduk Kuala Kangsar dan pelajar-pelajar Malay
College dan Clifford School.
Penghujung 1950an dan awal 1960an, Pak Ngah
menjual laksanya dengan menaiki basikal. Rumahnya ia itu tempat dia membuat
laksa di belakang sekolah Chong Wah, Talang. Tidak jauh dari bandar Kuala
Kangsar. Kini sudah menjadi restoran untuk menikmati laksa Pak Ngah. Sebelum
perniagaan laksanya berkembang, maka Pak Ngah akan mengayuh basikalnya ‘mudik’
ke Padang Rengas melalui kampung-kampung Talang, Kuala Dal, Padang Assam, Batu
17, Paya Panjang dan sampailah dia di pekan Padang Rengas.
Pak Ngah akan menjual laksanya berhadapan dengan
pejabat pos Padang Rengas berhampiran dengan ‘Sekolah Cikgu Salmah’ ( Sekolah
Perempuan padang Rengas). Itu pun kalau tidak kehabisan sepanjang perjalanannya
dari Talang ke Padang Rengas. Kadang-kadang belum sampai ke Padang Assam, laksa
Pak Ngah telah habis terjual. Sepanjang perjalanannya, beliau akan ‘disekat’
oleh ‘peminat-peminat’ yang ingin menikmati laksanya. Maka Pak Ngah akan
berhenti dan menjual laksanya. Tidak perlu kerusi meja untuk makan. Sambil
berdiri, sambil mencangkung ‘peminat’ makan laksa Pak Ngah.
Seingat aku sehingga tahun 1970an Pak Ngah masih
menjual laksanya dengan cara sedemikian. Cuma bezanya pada tahun-tahun 1970an
beliau telah menggunakan motosikal menggantikan basikal buruknya. Cara beliau
menjalankan perniagaan laksanya masih sama dan kemesraannya dengan
‘peminat-peminat’ seperti kami juga tidak berbeza. Beliau sentiasa
mengungkapkan ayat-ayat ini. “ Laksa aku ni, lawyer makan, magistret makan,
doktor makan…….”
Maksud beliau begini. Beliau telah menjalankan perniagaan
laksanya semenjak tahun 1950an lagi dan
hampir seluruh pelajar Malay College dan Clifford School pernah makan laksa Pak
Ngah. Pak Ngah begitu bangga dengan keadaan itu kerana kebanyakan pelajar yang
pernah menjadi pelanggannya dulu telah pun menjadi orang dewasa dan memegang
jawatan penting. Dan yang menjadi kebanggaanya, mereka masih lagi terus menerus
‘meminati’ laksanya. Justeru beliau selalu mengungkapkan, “ Laksa aku ni,
lawyer makan, magistret makan, doktor makan…….”
Tentulah ada peristiwa yang melucukan dan yang
masih segar dalam ingatan ku yang berhubung kait dengan Pak Ngah Laksa. Di
Government English School Padang Assam, Pak Ngah juga menjual laksanya. Sekitar
tahun 1958, ketika aku masih bersekolah di situ. Yang masih segar dalam ingatan
aku ialah bagaimana murid-murid berkejaran menuju laksa Pak Ngah apabila sampai
waktu rehat. Itu bukanlah perkara yang melucukan.
Yang betul-betul melucukan ialah bagaimana Pak
Ngah terpaksa ‘mengawal’ dengan ketat buyung tempat kuah laksanya. Kami
sentiasa mahu menambah kuah laksa setelah laksanya habis di makan. ‘Refill”.
Rata-rata pada ketika itu kami tidak mampu menambah sepiring lagi walaupun
harganya hanya 10 sen. Oleh itu kami hanya mampu ‘menambah’ kuah laksanya
sahaja. Itu pun cuma sekali tambahan sahaja yang dibenarkan oleh Pak Ngah.
Ramai juga yang ingin menambah dua atau tiga kali. Itu yang menyebabkan Pak
Ngah terpaksa ‘mengawal’ dengan ketat sekali buyung kuah laksanya!....
Masih aku ternampak muka kawan-kawan aku seperti
Adib, Shafie, Khairul yang sememangnya ‘jaguh’ dalam kegiatan ‘mencuri’ kuah
laksa dari buyung Pak Ngah ketika itu…….
abuhassanadam
4 Novermber 2014
No comments:
Post a Comment