PAJERI
NENAS, GULAI TEMPOYAK IKAN PATIN…
Semalam
hampir seluruh ahli jemaah qariah kampung aku bertumpu ke rumah seorang anggota
qariah lain yang mengadakan majlis khenduri. Khenduri kesyukuran katanya. Oleh kerana
penghuni di kampung aku ini tidaklah begitu ramai, maka berduyun-duyunlah kami pergi
berkunjung ke rumah rakan ku ini.
Apabila
dipukul tabuh larangan, palu gong pelaung, titir canang pemanggil maka yang
capik datang bertongkat, yang buta beraba-raba, yang tuli leka bertanya, yang
kecil terambin lintang, yang jarak tolak-tolakan, yang pendek
bertinjau-tinjau,yang kurap mengekor angin, yang pekak pembakar meriam, yang
buta penghembus lesung, yang lumpuh penghalau ayam, yang pekung penjemuran,
yang kurap pemikul buluh.
Setelah
selesai dibacakan doa selamat oleh imam masjid kampung kami, dan setelah
sedikit ucapan disampaikan oleh tuan rumah mengalu-alukan kehadiran kami, maka
sampailah masanya untuk kami menikmati sajian yang disediakan. Alangkah
terperanjatnya kami apabila hidangan yang disediakan sama seperti hidangan di
kampung dalam tahun-tahun 1960an dan 1970an. Jarang sangat majlis begini
diadakan dalam format yang sedemikian. Apatah lagi di kampung kami yang
terpencil ini.
Memang
‘perangai’ ‘si tuan rumah’ ni suka ‘menyakat’ kami penduduk di kampung ini.
Segala ‘kata-kata’nya dan ‘percakapan’nya sentiasa perlu berhati-hati. Perlu
‘membaca’ apa yang tersirat dari apa yang tersurat. Pendek kata perlulah
‘berhati-hati’ apabila berinteraksi dengan beliau. Dan sememangnya lah beliau
amat peramah dan disukai oleh semua lapisan masyarakat di sini.
Aku
sentiasa berwaspada apabila ‘berhadapn’ dengannya. Dan bukan aku seorang yang
berpendapat sedemikian…
Memang berselera betul kami makan. Maklumlah jamuan
yang dihidangkan ialah Pajeri Nenas, Gulai Lemak Pucuk Ubi, Gulai Tempoyak Ikan Patin, Goreng ayam kampung, Sambal dan
ulam Jering dan petai. Dimulakan pula dengan kambing bakar. Memang
‘menggilakan’ jemputan yang hadir yang rata-rata terdiri pesara kerajaan
ataupun peneraju bank dan syarikat menikmati hidangan yang disediakan. Tentulah
sudah agak lama ‘golongan’ ini tidak menikmati hidangan sedemikian.
Yang
hebatnya cara hidangan bukan cara ‘buffet’ tetapi hidangan pakai talam dan
piring yang ‘diimport’ dari kampung (mungkin). Dan yang menambah selera dan
nikmatnya makanan yang disediakan adalah ‘air tangan’ ibunya. Masak sendiri. Tidak
pakai caterer punya. Dan memang original lah Pajeri Nenasnya, Gulai ikan Patin
masak tempoyaknya, gulai lemak pucuk ubinya. Pendek kata semuanya menyelerakan.
Sementara
menikmati makanan yang dihidangkan, masing-masing dengan cerita ‘nostalgia’
masing-masing. Mengenangkan kembali ketika masih kecil menikmati hidangan
khenduri di kampung. Mengenang kembali bagaimana orang kampung bergotong royong
‘menumbangkan’ seekor lembu dan beberapa ekor kambing untuk menjamu seluruh
penduduk kampung apabila mengadakan khenduri kahwin. Bergotong royong.
Tentulah
aku teringat akan Pak Lang Said Jebung dan Pak Ngah Said dan Pan Baayah yang
merupakan tonggak apabila diadakan
khenduri di kampung. Merekalah yang menjadi peneraju dan penggerak apabila
mengadakan khenduri kahwin di kampung. Mereka tidak dibayar bagi tenaga yang
dicurahkan mereka menjayakan sesuatu majlis khenduri. Mereka sanggup
meninggalkan tugas harian mereka demi membantu menjayakan sesuatu majlis khenduri di kampung. Semoga roh mereka
dicucuri rahmat.
Kini
keadaan sedemikian sudah tidak ada lagi, samada di kampung apatah lagi di
bandar…
Namun
rakan ku ini cuba menghidupkan kembali suasana demikian. Dia cuba
memperkenalkan semula makanan ‘masak sendiri’ oleh isteri dan rakan-rakannya.
Dia cuba memperkenalkan kembali hidangan pakai talam. Cuba memperkenalkan
kembali Pajeri Nenas, Gulai Tempoyak Ikan Patin, Gulai Lemak Pucuk Ubi, Sambal
Belacan berulamkan petai dan jering, rebus ubi kayu bercicah kelapa, kuih
Dokok-Dokok dan Puteri Mandi dan Kuih Puteri Dua Sebilik…
Kami
pulang dengan hati penuh riang, mengucapkan terima kasih kepada tuan rumah yang
baik hati dan terutama yang menyediakan masakan buatan sendiri. Tentulah
ibunya…
abuhassanadam
17 April
2017
No comments:
Post a Comment