Thursday, May 6, 2021

 PEMIMPIN PAS GAGAL MEYAKINKAN PENGIKUTNYA

Sudah lebih setahun PAS bersekongol dengan Perikatan Nasional (PN) dan bersama-sama kononya untuk memajukan negara. Itulah harapan yang dijanjikan kepada pengikut setia PAS bahawa mereka akan memperjuangkan Islam dan melakukan sesuatu yang mengikut landasan Islam. Namun begitu sehingga kini tidak kelihatan lagi perancangan yang konkrit yang dilakukan oleh para menteri lantikan Perikatan Nasional dari PAS mahu pun dari para menteri yang datang dari UMNO.

PAS tentu sudah sedar kini bahawa memang senang melemparkan kritik dan menuding jari menyatakan kesilapan seseorang. Dan sepanjang yang diingati itulah amalan para pemimpin PAS mencari kesalahan para pemimpin kerajaan yang terdahulu. Dan kini mereka sudah berada dalam kerajaan Perikatan Nasional dan sepatutnya mereka melakukan perubahan sebagaimana yang diwar-warkan oleh mereka sebleum ini. Yang jelasnya hukum Hudud yang cuba diperkenalkan oleh mereka sehingga kini sepi sesepinya. Begitu juga dengan tindakan yang sepatutnya mereka lakukan terhadap kegiatan yang bertentangan dengan amalan Islam di negara ini. Terus berleluasa. Kegiatan perjudian misalnya. Terus berleluasa. Jangankan hendak menutup pusat perjudian besar seperti di Genting Highlands. Sepatutnya mereka mengambil langkah dan tindakan yang sewajarnya bagi membendung perbuatan sedemikian.

Tentulah ada jawapan dan hujjah bagi menangkis mengapa mereka tidak mengambil tindakan sedemikian. Tentulah ada 'dalil-dalil' yang boleh di ketengahkan bagi meyakinkah pengikut yang mereka pimpin selama ini yang terus menerus mempercayai tentang apa yang mereka lakukan. Para pengikut setia PAS tentu sudah nampak dan jelas kelihatan bahawa tidak kelihatan walau pun satu tindakan yang drastik dan berkesan yang dilakukan oleh pimpinan mereka yang berada dalam kabinet TS Muhyiddin Yassin. Mungkin ada dan aku sahaja yang rabun dan tidak nampak!

Yang ada dan yang sentiasa diwar-warkan ialah kononnya ada menteri dari PAS yang telah pergi ke Turki suatu ketika dahulu dan membawa pelaburan ratusan jutaan ringgit hasil rundingan penjualan kelapa sawit di negara-negara berkenaan. Itu pun diragu dan sangsikan. Dan jika mahu dilihat sebagai satu kemajuan lawatan YB Menteri agama ke Timur Tengah satu ketika dahulu dengan menggunakan jet persendirian, maka kemungkinan akan ada lagi lawatan yang sedemikian menggunakan kemudahan sedemikian demi memajukan negara dan bangsa dan agama kononnya.

Rakyat sebenarnya berhasrat benar mahu melihat tentang kemajuan-kemajuan yang boleh diilhamkan oleh pemimpin PAS yang berada dalam kabinet PN kini sepertimana juga rakyat mahu melihat sumbangan wakil rakyat UMNO dalam kepimpinan sedemikian. Hampir semacam tidak ada sumbangan dari pemimpin PAS yang berada dalam kerajaan PN ke arah memajukan bangsa dan negara ataupun yang terarah ke arah  kemajuan Islam. Yang sentiasa kedengaran ialah kisah kereta Mercedes yang menjadi pemakaian Exco negeri Kelantan disamping sungutan rakyat Kelantan yang menghadapi masalah air yang kelihatan sukar sekali untuk diselesaikan.

Sudah sampailah masanya para pemimin PAS memikirkan tentang hasrat dan cita-cita para penyokong PAS yang bersungguh-sungguh benar memberikan sokongan pada suatu ketika dahulu yang akhirnye meletakkan anda di tempat sedemikian. Mungkin ada saat dan ketikanya rakyat yang memberikan sokongan itu akan menarik 'brek' setelah mereka faham bahawa sebenarnya para pemimpin yang disokong sebelum ini hanya mementingkan diri sendiri dan mungkin baru disedari oleh mereka bahawa pemipin yang mereka sokong sebenarnya tidak mempunyai ilmu pengetahuan yang secukupnya untuk mentadbir walaupun sebuah kementerian kecil di peringkat pusat.


abuhassanadam

Padang Rengas

6 Mei 2021
No comments:

Post a Comment