Wednesday, May 5, 2021

 RAKYAT MALAYSIA YANG 'MEREBUS BATU'

Entah berapa ratus kali aku mendengar ceramah-ceramah agama yang disampaikan oleh para penceramah tentang kisah di bawah:

"Dikutip dari buku 'The Khalifah' karya Abdul Latip Thalib, di suatu malam Umar mengajak asistenya Aslam melakukan ronda keliling kota. Umar melihat sebuah pondok dengan kompor yang menyala di tengah jalanan yang sepi. Umar juga mendengar suara anak-anak yang menangis dari pondok tersebut.

Amirul Mukminin kemudian pergi ke pondok tersebut untuk mengetahui kondisi sebenarnya. Umar melihat seorang ibu yang terlihat memasak sesuatu di tengah pondok dikelilingi anak-anak yang menangis. Umar kemudian mengetuk pintu pondok dan bertanya penyebab anak-anak tersebut menangis. Umar juga bertanya makanan yang sedang dimasak ibu tersebut untuk anak-anaknya

Ibu tersebut menjawab anak-anaknya menangis karena lapar. Di dalam panci yang dimasak sebetulnya adalah air dan batu. Sang ibu berharap anak-anaknya lelah menunggu masakan matang hingga akhirnya tertidur. Semua bahan makanan yang ada dalam rumah tersebut sudah habis, hingga dia dan anak-anaknya kelaparan selama tiga hari belakangan"

Apakah peristiwa sebagaimana digambarkan itu akan muncul dan berada di tengah masyarakat kita di Malaysia dalam suasana rakyat menghadapi zaman kesulitan sebegini. Hendaknya janganlah ada rakyat Malaysia yang merebus batu untuk meyakinkan anak-anak agar tidur sementara menunggu ketibaan rezeki yang mendatang. Mungkin sudah ada anggota masyarakat yang telah pun mengalami keadaan begini, menunggu makanan di atas meja.

Para pemimpin kita tidak membuat bancan tentang berapa ramai anak buah yang mengalami nasib sebegini. Tidak diketahui berapa ramai rakyat Kelantan yang berada di pendalaman yang bersahur hanya bertemankan sebji telur rebus. Tidak diketahui juga rakyat Terengganu yang hanya mampu bertahan hanya dengan makanan sewaktu berbuka puasa sahaja. Kita tidak tahu di pendalaman negeri Pahang, ibu-ibu sedang menanti bantuan dari pihak-pihak tertentu untuk meneruskan kehidupan mereka sebagai rakyat yang bahagia di negaranya sendiri. Begitu jugalah keadaan yang ada di Sarawak, di Sabah dan di negeri-negeri lain.

Tetapi malangnya para pemimpin  kita seolah-olah tidak mempedulikan penderitaan rakyat. Para pemimpin semacam tidak mengendahkan nasib yang dilalui oleh rakyat. Tidak kelihatan sebarang tindakan drastik untuk memajukan kehidupan rakyat jelata. Dan seolah-olah mereka hanya memikirkan tentang bagaimana mengisi 'tembolok' mereka sahaja. Mereka semacam lupa bahawa yang menjadikan mereka seorang menteri atau wakil rakyat adalah rakyat. Mereka lupa...!

Yang paling menyedihkan lagi ialah bukan sahaja mereka semacam tidak pedulikan nasib rakyat tetapi kelihatan mereka tidak simpati pun tentang nasib rakyat. Apa tidaknya. Mereka sanggup mempamirkan kehebatan mereka menaiki jet untuk pergi ke sesuatu destinasi dengan berbelanja puluhan juta ringgit sedangkan mereka hanya boleh menaiki pesawat biasa untuk sampai ke situ. Berilah alasan apa pun, namun perbuatan yang sedemikian tidak dapat diterima oleh rakyat sedangkan mereka memekik terlolong menyatakan bahawa mereka peduli tentang rakyat.

Tidak terdengar juga usaha para pemimpin yang berlandaskan agama ini mahu mencontohi apa yang diamalkan oleh Rasullullah dan para pemimpin Islam yang terdahulu.Kebanyakan pemimpin ini hanya mementingkan perut mereka. Tidak kedengaran langsung usaha mereka untuk betul-betul membantu rakyat. Mereka hanya pandai mencipta rithorik dan cogan kata dan hanya pandai berkata-kata ketika menyampaikan ceramah agama.

Apakah mereka sedar bahawa mungkin sudah ada peristiwa 'merebus batu' yang bukan sahaja berlaku dalam zaman Khalifah Umar tetapi juga sudah berlaku dalam zaman kerajaan pimpinan TS Muhyiddin Yassin yang bersekongkol dengan kepimpinan PAS.

abuhassanadam

Padang Rengas

5 Mei 2021
No comments:

Post a Comment