AYAM KAMPUNG
Dikhabarkan bahawa Prince Charles atau keluarga
Diraja England akan memilih ayam kampung sekiranya mereka memakan daging ayam.
Begitu juga sekiranya mereka memilih telur ayam untuk dimakan. Mesti “Free
Range’, maknanya telur ayam yang tidak dikurung tetapi sentiasa berkeliaran
mencari makan. Macam ayam kampung. Dan pastinya harga ayam kampung agak mahal
berbanding dengan ayam belaan di London. Begitu juga harga telur ayam kampung.
Teringat pula aku suasana di kampung aku dalam
tahun-tahun 1950an dahulu. Tidak ada sebuah rumah pun di kampung aku yang tidak
membela ayam. Mesti bela ayam. Sekurang-kurangnya lima ekor.Ayam kampung
pastinya. ‘Untuk memakan nasi sejuk’, kata Opah aku. Maknanya dengan adanya
ayam yang dibela oleh mereka itu dapatlah ayam-ayam berkenaan memakan lebihan
nasi ataupun makanan yang sesuai untuk dimakan oleh ayam. Tidaklah membazir.
Jadi apabila aku renungkan semula kenyataan Opah
aku itu dan juga ‘pandangan’ orang lain di kampung aku nampak jelas bahawa
tujuan mereka membela ayam hanyalah untuk ‘menghabiskan nasi sejuk’ dan seolah-olah
tidak terlintas di kepala mereka untuk membela ayam secara besar-besaran yang
boleh meningkatkan pendapatan dan taraf hidup mereka. Dengan sebab itulah tidak
ada seorang pun yang menjadikan menternak ayam sebagai salah satu pekerjaan
yang boleh meningkatkan kehidupan mereka.
Bagi orang kampung aku pada ketika itu
seolah-olah tidak ada seorang pun yang mahu berusaha untuk menjadi kaya.
Masing-masing berpuas hati sekiranya dapat hidup kais pagi makan pagi dan kais
petang makan petang. Apa tidaknya. Jikalau mereka menternak kerbau misalnya,
paling banyak yang dipelihara mereka adalah sebanyak empat ekor. Itu sudah
dikira banyak. Paling banyak kambing yang dipelihara oleh mereka adalah
sebanyak lima ekor. Begitu jugalah dengan peliharaan ayam atau itik sedangkan
kawasan untuk menternak binatang-binatang berkenaan terlalu luas dan amat
sesuai untuk menternak secara besar-besaran.
Orang Melayu pada ketika itu ‘tidak nampak’
peluang-peluang yang sedemikian. Dan ‘peluang’ sedemikian digunakan sepenuhnya
oleh orang Cina yang ‘menumpang’ tanah orang Melayu pada ketika itu untuk
bertanam sayur-sayuran. Dan yang anihnya ramai pula orang Melayu yang bekerja
sebagai buruh upahan di kebun sayuran kepunyaan kaum Cina berkenaan. Tentulah agak
pelik apabila mengenangkan keadaan sedemikian.
Hanya pada awal tahun 1980an barulah muncul
seorang anak muda ‘usahawan’ yang menjalankan penternakan ayam secara
‘besar-besaran’ di kampung aku. Lebih kurang seratus ekor. Ayam telur. Tidak
lama ‘umur’ perusahaan yang dilakukan oleh anak muda itu. Tutup. Mengikut
katanya ialah tentang pemasaran telur-telur ayamnya. Maksudnya bukan tidak ada
yang mahu membeli tetapi dengan harga murah sehinggakan tidak dapat menampung
perbelanjaannya untuk membeli makanan ayamnya. Kononnya beliau ada mengadu
masalahnya kepada jabatan pertanian tetapi tidak begitu diambil perhatian oleh
pihak berwajib. Akhirnya pengusaha muda itu ‘kembali’ semula kepada pekerjaan
lamanya. Menoreh getah….
Seingat aku, ketika aku masih kanak-kana, jarang
sekali aku menikmati lauk ayam, samada gulai ayam atau goreng ayam atau apa
saja yang berkaitan dengan daging ayam. Bukan lah aku seorang yang mengalami
keadaan begitu. Aku merasakan semua orang kampung begitu. Menikmati lauk ayam
hanya apabila ada tetamu (sanak saudara) dari Kuala Lumpur datang ke rumah
ataupun apabila ada majlis khenduri kahwin di kampung ataupun ketika menyambut
Hari Raya. Itulah keadaan dan masa yang ‘bertuah’ bagi kami untuk menikmati
makanan yang berlaukkan daging ayam.
Orang kampung aku membela ayam bukan untuk
dimakan dagingnya ataupun telurnya untuk dimakan. Mereka membela ayam untuk
dijual untuk menampung perbelanjaan harian ataupun untuk membeli pakaian baru
menjelang Hari Raya. Telur ayam juga untuk dijual sebagai pendapatan tambahan
untuk membeli ikan kering sebagai lauk waktu makan malam. Hampir tidak pernah
kedengaran pada waktu itu, orang kampung aku makan telur separuh masak ketika
menikmati sarapan pagi.
Apabila aku mula belajar di sekolah orang putih,
dan kawan-kawan sentiasa memperkatakan tentang ‘morning breakfast’.
Kadang-kadang aku bernasib baik juga kerana Cikgu tidak menyoal aku tentang
makanan yang aku makan waktu ‘morning breakfst’. Nasib aku agak baik kerana
cikgu tidak menyoal aku. Rakan sedarjah aku yang berketurunan Cina dan India
masing-masing menceritakan ‘breakfast’ mereka yang terdiri dari telur separuh
masak, roti dengan jam dan lain-lain.
Sekiranya aku ditanya, maka tentulah teragak-agak
bagi aku untuk menyatakan ‘breakfast’ yang aku makan. Mungkin ramai rakan-rakan
aku yang agak terpinga-pinga kalau aku katakan breakfast aku terdiri dari
pisang rebus atau ubi rebus atau nasi sejuk berlaukkan ikan Belanak bakar…….
abuhassanadam
13 Mac 2015
No comments:
Post a Comment