Sunday, December 31, 2017


DR. MAHATHIR BERJUANG MENYELAMATKAN RAKYAT MALAYSIA

            Kecuali ahli UMNO yang amat kuat kepentingan ‘dedaknya’ dan beberapa ‘kerat’ penyokonh parti PAS, hampir seluruh rakyat Malaysia kini sudah semacam ‘sebulat suara’ menyokong kepimpinan Dr Mahahthir untuk menggantikan kerajaan yang ada. Mngkin ada yang mempersoalkan andaian yang diketengahkan ini, tetapi pada hakikatnya rakyat Malaysia kini memang sudah meluat dan betul-betul meluat dengan kepimpinan kerajaan yang ada.

            Dan apabila Tun Dr. Mahathir sanggup memohon maaf dalam ucapanya semalam dan mengatakan beliau hanya sebagai manusia biasa yang membuat kesilapan sudah cukup untuk mengubati hati siapa saja yang terluka sebelum ini demi untuk mencapai matlamat besar. YB Nurul Izzah telah menerima permohonan maaf Dr Mahathir demi untuk penerusan perjuangan menamatkan pemerintahan yang penuh dengan ketidakadilan di Malaysia kini.

            Bagi sesiapa yang melalui dan mengikuti perkembangan politik Dr. Mahathir pastinya terkejut dan hairan dengan kesanggupan Dr. Mahathir meminta maaf kepada rakyat Malaysia. Tidak mudah bagi seorang yang bernama Dr. Mahahtir untuk meluahkan perasaan sedemikian melainkan didorong oleh suatu hasrat yang begitu besar yang terpendam. Beliau sanggup berbuat demikian disebabkan hasratnya untuk menghilangkan sebarang keraguan rakyat Malaysia terhadap dirinya dan lantas bersiap sedia secara habis-habisan berjuang untuk membebaskan negara ini dari genggaman dan cengkaman golongan ‘penyamun’.

            Jikalau sebelum ini ramai juga golongan pencen yang mempersoalkan mengapa Dr. Mahathir sanggup bertungkus lumus menceburkan dirinya semula dalam politik, maka kini golongan ini sudah mula sedar tentang pengorbanan yang bukan kecil yang dilakukan oleh ‘orang tua’ ini kepada bangsa dan negara. Seolah-olah tidak ada lagi tokoh yang boleh diharapkan untuk memulihkan keadaan negara kini. Hendak diharapkan kepada Saudara Anwar Ibrahim, sudah awal-awal lagi ‘direhatkan’ dan semacam hilang semangat rakyat Malaysia kesan daripada pemenjaraan Saudara Anwar Ibrahim.

            Dengan sebab itulah kebangkitan gelombang baru yang dipimpin oleh Dr. mahathir ini amat membimbangkan kepimpinan UMNO kini. Amat jelas kelihatan kepimpinan negara dalam keadaan ‘kacau-kena’ disebabkan gelombang yang luar biasa ibarat sunami besar yang akan merobah senario politik negara. Gelombang baru ini juga pastinya akan merobah persepsi sebahagian besar ahli UMNO yang selama ini dikelirukan oleh ‘dedak’ yang bertaburan dan mula sedar tentang pentingnya mereka juga perlu ‘pindah’ untuk menyokong kepimpinan Dr. mahathir demi menyelamatkan negara yang tercinta ini.

            Mungkin selepas ini rakyat Malaysia akan menyalahkan ahli PAS (dan bukannya UMNO) yang menyebabkan negara terjadi sebegini. Sekiranya kepimpinan PAS khususnya TG Haji Hadi terus menerus bersama dengan Pakatan Rakyat untuk mengharungi PRU14, pastinya Pakatan Rakyat tidak mengalami laluan agak sukar untuk memenangi PRU14. Kini seolah-olah PAS menjadi ‘pengganggu’ dalam perjalanan Pakatan Harapan menuju ke Puterajaya. Namun laluan sedemikian tidaklah sesukar mana memandangkan berlakunya penghijrahan ahli PAS dalam skala yang besar terutamanya di kawasan FELDA dan di kawasan lain yang sudah mula sedar tentang laluan PAS yang entah ke mana.

            Keasan langsung atau tidak langsung daripada mesyuarat agung Bersatu yang diadakan semalam ialah perletakan jawatan YB Mahfuz Omar dalam PAS dan seterusnya keluar dari parti berkenaan yang didokongnya selama 34 tahun. Ini menunjukkan pertanda yang PAS semakin hari semakin hilang kredibilitinya. Terdengar juga khabar-khabar angin yang mengatakan ada (mungkin ramai) ADUN Pas Selangor yang akal meninggalkan parti berkenaan walaupun dinafikan pihak pengurusan PAS. Namun bak kata peribahasa Melayu, ‘ jikalau tidak ada angin masakan pokok bergoyang’

            Rakyat pastinya begitu yakin dengan kepimpinan yang diterajui oleh Dr. mahathir ini berasaskan kepimpinan negara yang diterajuinya selama 23 tahun. Terlalu banyak sumbangan yang telah diberikannya sehinggakan bangsa Malaysia dipandang begitu tinggi oleh masyarakat dunia berbanding dengan keadaan kini dimana bangsa kita sudah hilang kehormatannya di mata orang asing. Keadaan sebeginilah yang harus diperbetulkan dan diharap dapat dipulihkan kembali.

            Keyakinan rakyat bertambah terhadap kepimpinan Pakatan Harapan melihatkan kepada matlamat dan hasrat Pakatan Harapan sebagaimana yang digariskan dalam mesyuarat semalam. Anatara matlamat dan hasrat yang juga merupakan amanat Dr. Mahathir adalah:

·      Jatuhkan kerajaan BN
·      Bebaskan rakyat daripada cukai tidak berasas dan cukai-cukai baru
·      Pulihkan semula khidmat kesihatan, pelajaran dan sosial, serta tingkatkan peluang pekerjaan dan perniagaan
·      Pulih nilai mata wang ringgit
·      Pengasingan kuasa antara pembuat undang-undang, pelaksana dan penghakiman dikembalikan. (Sinar Harian 31 Disember 2017)

            Melihatkan kepada keadaan demikian jelas menampakkan bahawa Pakatan Harapan bersedia untuk mengambil alih kepimpinan negara apatah lagi sudah bersedia dengan barisan kabinet walaupun belum diumumkan secara rasmi.

abuhassanadam
31 Disember 2017


No comments:

Post a Comment