‘TUAN PUTERI BAJU HANGUS’
Yang
aku nak cerita kali ini bukan cerita Raja-raja dan puteri pada zaman dulu kala
tetapi nak menceritakan tentang kreatifnya orang Melayu mencipta kuih dan
memberikan nama kuih yang diciptakan. Biasanya rakan-rakan bukan Melayu hanya
mengenali kuih-kuih sedemikian sebagai kuih Melayu, sedangkan ada berbagai-bagai nama
yang sedap bunyinya diberikan kepada kuih Melayu.
Jikalau
nak aku senaraikan nama kuih-kuih Melayu yang terdapat di negara ini tentunya
akan memakan halaman yang banyak. Cukup sekadar aku ceritakan mengenai
kuih-kuih yang pernah dibuat oleh Opah dan emak aku, terutama pada bulan
Ramadhan. Hanya pada bulan Ramadhan sahaja, Opah dan emak dan orang kamung yang
lain akan membuat bermacam-macam kuih untuk juadah berbuka puasa. Pada zaman
tahun-tahun awal 60an, mana ada Pasar Ramadhan. Namun begitu dapat juga
menikmati berbagai jenis juadah disebabkan adanya pertukaran juadah berbuka
puasa menjelangnya waktu berbuka puasa.
Opah
dan emak selalu membuat kuih Dokok-Dokok untuk juadah berbuka puasa. Emak tahu yang
aku amat suka kepada kuih Dokok-Dokok. Kadang-kadang Opah membuat kuih
Dokok-Dokok hanya semata-mata untuk ‘menyogok’ dan merasuah aku dengan harapan
aku akan berbuat apa saja yang disuruhnya selepas itu. Opah tahu kesukaan aku. Jikalau dituliskan
mengikut priority maka kuih Dokok-Dokok di tempat teratas sekali dan diikuti
dengan kuih Koci, Badak Berendam, Puteri Mandi, Ketayap, dan seterusnya….
Itu
kuih-kuih yang aku minati pada bulan Ramadhan. Hari-hari biasa lain pula kuih
yang aku minat. Sehingga kini, kuih Tuan Puteri Baju Hangus masih ‘bertakhta’
di hati aku. Hampir setiap dua minggu, isteri aku akan menghidangkan Tuan
Puteri Baju Hangus. Kuih Tuan Puteri Baju Hangus ini juga sentiasa digunakan
sebagai senjata oleh ‘isteri’ aku untuk memujuk aku ketika aku dalam suasana
yang tidak tenteram. Pastinya aku akan gembira melihatkan kuih Tuan Puteri Baju
Hangus dihidangkan dengan secawan Kopi O.
Konon
ceritanya……..nama Tuan Puteri Baju Hangus ini adalah nama yang diberikan oleh
Duli Yang Maha Mulia Sultan Perak -
Sultan Idris Shah. Entah betul entah tidak tentulah tidak dapat aku pastikan.
Yang dapat aku pastikan bahawa kuih Tuan Puteri Baju Hangus ini amat popular di
negeri Perak. Di sekitar Kuala Kangsar sampai ke Parit dan terus ke Teluk
Anson. Namun begitu tidak pula terdapat kuih Tuan Puteri Baju Hangus di jual di
pekan Kuala Kangsar. Mungkin sekarang sudah ada. Itu aku tak tahu ler…
Kuih
Tuan Puteri Baju Hangus sememangnya tidak membahayakan kesihatan. Apa tidaknya.
Gula tidak diperlukan. Minyak masak juga tidak digunakan untuk memasak.
Keenakannya terletak pada pisang lecek yang dibakar atas daun pisang. Bayangkan
aroma pisang yang dibaluti oleh daun pisang dan dibakar hangus. Alangkan
enaknya jika dimakan ketika masih panas dan minumannya pula kopi O. Suasana
yang amat sesuai untuk menikmati kuih Tuan Puteri Baju Hangus ialah waktu pagi
ketika hujan renyai-renyai.
Aku
hairan mengapa kuih Tuan Puteri Baju Hangus tidak terjual di pasar-pasar
Ramadhan di sekitar Lembah Kelang. Aku pasti ramai ‘ orang Perak’ ( orang lama
) yang sedang mencari-carinya terutama pada musim bulan puasa.
Persediaan
menyediakan kuih-kuih Melayu sememangnya ‘renyah’ dan ‘leceh’. Jangankan untuk
membuat dodol , halua dan lemang, untuk membuat Dokok-Dokok pun memerlukan masa yang banyak.
Berbanding dengan membuat ‘Burger’ atau ‘ayam goreng’, membuat kuih Puteri
Mandi atau Badak Berendam memerlukan masa dan kesabaran. Memang sedap untuk
dimakan, namun disebabkan orang Melayu dulu mementingkan seni untuk membuat
kuih itu dan juga rasa, maka untuk membuatnya mengambil masa yang agak lama.
Tidak
ada jalan ringkas untuk menghasilkan kuih Melayu. Untuk menyediakan dodol
misalnya ( dodol yang aku fahami yang dimasak oleh orang kampung aku ketika
mngadakan sesuatu khenduri) memerlukan
masa sekurang-kurangnya separuh hari, tidak termasuk menyediakan bahan dan
ramuannya. Terpaksa menunggu separuh hari untuk dimakan. Begitu juga untuk
menghasilkan lemang, kuih Bahulu, Kuih Bangkit dll. Malah yang paling rumit
untuk menghasilkannya ialah berbagai jenis halua – halua Betik, Selimapt dll.
Perlu mengambil masa berhari-hari untuk menghasilkannya untuk mendapatkan hasil
yang betul-betul baik dan sedap.
Dengan
sendirinya menunjukkan bahawa orang Melayu pada zaman dahulu mempunyai banyak
masa lapang. Mereka tidak perlu tergesa-tergesa untuk menghasilkan sesuatu. Dan
mereka melakukannya secara bergotong royong. Membuat dodol misalnya memerlukan
tenaga yang agak ramai untuk menghasilkannya. Mengacau dodol yang sedang
dimasak memerlukan sekurang-kurangnya tiga atau empat orang. Dan ini juga tidak
termasuk tenaga yang diperlukan untuk menyediakan sebelum dodol itu sedia untuk
di masak.
Disebabkan
‘kelecehan’ sebeginilah maka lama kelamaan kuih-kuih Melayu akan lenyap.
Sekiranya kuih-kuih sebegini masih boleh ‘survive’, maka rasa dan kenikmatannya
telah hilang. Di pasar-pasar Ramadhan aku masih bertemu dengan Kuih Kuci tetapi
rasanya tidak seenak sebagaimana yang dibuat oleh emak aku. Inti kelapa yang
menghiasi Kuih Kuci sudah tidak asli lagi. Dan cara Kuih Kuci itu dimasak juga
terlalu ringkas mungkin. Maka dengan demikian tentulah sudah hilang rasa dan
keasliannya.
Kuih-kuih
Melayu memang sedap. Ini diakui sendiri oleh ramai rakan-rakan aku yang terdiri
dari kaum bukan Melayu – Cina dan India. Buktinya. Sekiranya kuih-kuih Melayu
itu tidak enak dan lazat, tentu sekali tidak mungkin golongan bukan Melayu di
Lembah Kilang berpusu-pusu pergi ke pasar Ramadhan pada setiap menjelangnya
bulan puasa. Pasar Ramadhan bukan lagi dikunjungi oleh orang Islam yang membeli
belah juadah untuk berbuka puasa tetapi dikunjungi oleh segenap lapisan
masyarakat dari berbagai keturunan.
Percayalah…..tidak
lama lagi Pasar Ramadhan akan menjadi medan selera antarabangsa yang terkenal.
Tarikannya tentulah kuih Tuan Puteri Baju Hangus, Dokok-Dokok, Puteri Mandi,
Badak Berendam, Ketayap, Lopeh, Limas, Anak Dara Dua Sebilik, Tahi Itik, Cucur
Badak dan lain-lain…
Aku
berdoa resepi kuih-kuih ini akan terus dipertahankan…….
Abuhassanadam
11Julai
2013
No comments:
Post a Comment