Wednesday, July 31, 2013

DR. CHUA - APAKAH GURU YANG BERSALAH?

Kenyataan Dr Chua Soi Lek yang cuba ‘mengajar’ Kementerian Pelajaran yang diterajui YAB TS Muhyiddin Yassin supaya mengkaji semula modul latihan perguruan di maktab-maktab perguruan di Malaysia agak pelik sikit bunyinya. Ibratanya adalah seperti seorang pesakit yang mengidap sakit barah di perut, maka disuruh bedah di kaki. Meminjam pula kata orang tua-tua adalah seperti ‘ lain yang sakit dan lain pula yang menanah’.

Aku menyoal diri aku. ‘Apakah betul guru yang bersalah yang menyebabkan timbul perasaan perkauman yang melampau kini? Ataupun ada unsur-unsur lain yang lebih bahaya dan parah yang menyebabkan keadaan sepertimana yang terjadi pada hari ini. Keadaan yang berlaku di SK Peristana pada pandangan aku bukan isu perkauman. Isunya ialah ketidakpekaan seorang guru besar yang tidak sensitif terhadap keadaan pelajarnya. itu saja. Yang menjadikannya isu perkauman ialah terlibatnya golongan ahli politik yang tidak bertanggungjawab yang menjadikannya isu perkauman.

Begitu juga dengan dakwaan yang mengatakan ada seorang pengetua di sekolah menengah di Shah Alam yang dikatakan mengeluarkan kenyataan yang berbentuk perkauman. Isu itu juga masih dalam siasatan untuk menentukan kesahihannya. Dan hanya berasaskan kepada dua peristiwa ini maka Dr. Chua Soi Lek telah ‘melompat’ dan terus mencadangkan agar ‘Malaysian Civilization’ diajar kepada bakal-bakal guru. Maknanya disebabkan guru-guru kita di Malaysia tidak diajar dengan matapelajaran ‘Malaysian Civilization’ telah menjadikan guru kita bersifat perkauman.

Mungkin betul…….mungkin juga tidak…..

Punca yang menyebabkan keadaan sedemikian mengikut Dr Chua ialah,
"The situation is aggravated by the fact that in teachers' training colleges, the predominance is one ethnic race. The number of non-bumiputera headmasters and senior teachers is small.This is like imposed segregation,"

Apakah kita hanya membelakanggkan faktor lain dan terus ‘meluru’ menyalahkan guru-guru yang menyebabkan keadaan berlaku. Apakah kita hanya mahu memejamkan sebelah mata dan tidak mahu melihat faktor-faktor lain yang menjadikan keadaan sedemikian. Memang senang menuding jari ke arah orang lain dan melupakan kesalahan dan kesilapan diri sendiri.

Aku rasa pemimpin-pemimpin MCA pernah juga melakukan kesilapan berkaitan dengan persoalan perkauman ini. Ramai yang bertanggungjawab menabur benih perasaan perkauman ini, walaupun bukan merupakan sebab dan punca utamanya. Aku masih ingat dan masih tidak lupa tentang ‘amaran’ demi ‘amaran’ yang dikeluarkan oleh mereka mengingatkan masyarakat Cina tentang bahayanya mengundi Pakatan Rakyat (PAS khususnya) kerana PAS akan melaksanakan hukum Hudud. Mereka yang mencanangkan agar tidak mengundi Pakatan Rakyat (PAS) walaupun berpuluh-puluh kali dijelaskan oleh pemimpin PAS tentang hukum Hudud itu. Dan majoroti masyarakat Cina sudah memahaminya berasaskan keputusan PRU 13 yang lalu. Apakah sarananan yang berbau perkauman itu bukan perkauman namanya?

Berbanding dengan Pakatan Rakyat ( PAS, DAP dan Keadilan), pemimpin-pemimpin PR lah yang sentiasa memperjuangkan perpaduan kaum. Banyak pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan di Malaysia yang memperjuangkan perpaduan kaum kecuali beberapa pertubuhan sahaja yang sentiasa mengutamakan satu-satu kaum sahaja.

Banyak upacara yang aku hadiri yang melibatkan semua kaum di Malaysia. Bermula dari perhimpunan BERSIH sampailah kepada kempen-kempen pilihan raya yang dianjurkan oleh Pakatan Rakyat. Sememangnya menunjukkan perpaduan yang cukup kental dikalangan rakyat Malaysia. Ramai orang yang meramalkan bahawa kita akan menempuh satu zaman gelmilang sekiranya Pakatan Rakyat memerintah di negara ini. Sekurang-kurangnya dari segi semangat perpaduan yang telah ditunjukkan oleh rakyat.

Puluhan ceramah aku khadiri untuk meninjau dan memerhatikan keadaan perpaduan kaum di Malaysia. Aku amat bangga melihatkan anak-anak muda berganding bahu, bersorak dengan riang dalam suasana yang penuh harmoni apabila menghadiri satu-satu perimpunan yang dianjurkan oleh Pakatan Rakyat. Dan yang paling membanggakan lagi ialah contoh teladan yang ditunjukkan pemimpin parti-parti berkenaan samada PAS atau DAP atau Keadilan.

Sepanjang kempen PRU 13, seolah-olah cogan kata yang sentiasa dicanangkan oleh mereka ialah perpaduan kaum dan setiap kali dicanangkan akan tetap pula mendapat sambutan yang memberangsangkan daripada  peserta yang hadir. Penggunanan Bahasa Melayu juga berleluasa dalam ceramah-ceramah yang diadakan. Setiap penceramah mesti menggunakan Bahasa Melayu untuk memulakan ceramah. Hanya setelah menyedari bahawa kebanyakan yang hadir terdiri daripada orang Tionghua atau kaum India, barulah penceramah menggunakan  bahasa Tionghua atau Tamil.

Apakah itu perkauman namanya. Aku berani mengeaskan bahawa bukan rakyat umum yang menelurkan perasaan perkauman dikalangan rakyat Malaysia kini. Bukan. Rakyat terbanyak sememangnya sudah berpadu sebagai bangsa Malaysia. Aku tidak ragu-ragu lagi. Tanyalah sesiapa pun. Jangan salahkan rakyat bawahan.

Pujian yang amat tinggi harus diberikan kepada pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat yang terus menerus mendukung konsep 1 Malaysia yang ditaja oleh DS Mohd Najib. Pemimpin Pakatan Rakyatlah yang sebenarnya cuba merealisasikan hasrat perpaduan yang terkandung dalam konsep 1 Malaysia. Tetapi malangnya setelah Pakatan Rakyat dinafikan haknya untuk membentuk kerajaan selepas PRU13, maka padamlah ‘obor’ yang sentiasa menerangi alam ke arah perpaduan di Malaysia.

Apakah berlakunya keadaan yang membabitkan isu-isu perkauman ini ada kaitanya dengan  perasaan kecewa rakyat yang menyokong Pakatan Rakyat yang dinafikan hak memerintah negara. Mungkinkah disebabkan Pakatan Rakyat tidak dapat mentadbir negara menyebabakan timbul perasaan ketidakpuasan yang amat sangat dari kalangan sebilangan rakyat.  Aku rasa jikalau pun bukan merupakan faktor terpenting yang menyebabkan wujudnya keadaan sedemikian, sedikit sebanyak ada juga mempengaruhi keadaan begitu. Mungkin.

Oleh itu cadangan Dr Chua Soi Lek itu mungkin boleh dipertimbangkan, tetapi bukan cara dan tindakan yang cerdik untuk mengatasi masalah perkauman sebab punca yang sebenarnya yang menyebabkan keadaan jadi begitu adalah daripada punca-punca lain.

Tidak juga salah kaum guru sepenuhnya. Peranan orang politik juga idak kurang pentingnya dalam menelurkan  perasaan perkauman di negara ini.

Abuhassanadam
31 Julai 2013


No comments:

Post a Comment